17. 08. 2022.

Turska upozorila Njemačku

Turska je upozorila Njemačku da će se suočiti sa posljedicama ako kancelarka Angela Merkel ne odustane od uzdržanog stava kada je riječ o pristupanju Turske EU.

U razgovorima ambasadora EU iza zatvorenih vrata Njemačka i Holandija su ove nedjelje pokazale uzdržanost tako da zajednički dogovor o napretku Turske na putu ka Uniji nije postignut.”Nadam se da će ona ispraviti grešku koju je načinila u ponedjeljak jer će u suprotnom to dovesti do reakcije”, upozorio je turski ministar za pitanja EU Egemen Bagis povodom odluke koja se očekuje u Briselu u ponedjeljak o sudbini novog poglavlja sa Turskom i dodao da bi Merkelova trebalo da ima u vidu osjetljivost više od tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu takođe je upozorio na opasnost slabljenje odnosa Ankare i Berlina, u slučaju da Njemačka nastavi da se protivi nastavku pregovora EU i Turske. Preuzećemo neophodne mjere protiv zemalja koje žele prekid odnosa Turske i EU, rekao je Davutoglu.

Turska je zvanično otpočela pristupne pregovore 2005. godine, ali je do sada uspješno uskladila samo jedno od ukupno 35 poglavlja, uglavnom usljed neslaganja oko Kipra i žestokog protivljenja evropskih lidera, uključujući Merkelovu i bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija.
Angela Merkel je u više navrata iskazala skepticizam kada je riječ u uspešnom okončanju pregovora Turske sa EU, započetim 2005. godine.

 

Izvor: agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender