16. 08. 2022.

Obilježena godišnjica proboja ”Koridora života”

Služenjem svete liturgije, parastosom za poginule srpske borce u manastiru svetog velikomučenika cara Lazara, te polaganjem vijenaca na spomen-obilježju, danas je na Dugoj Njivi, kod Modriče, obilježena 21 godina od proboja “koridora života”.
Nakon liturgije i parastosa, koje je služilo sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske, obavljen je i obred lomljenja slavskog kolača, kojim se obilježava manastirska slava Sveti car Lazar, a upriličena su i obraćanja zvaničnika, te kulturno-umjetnički program.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Petar Đokić, izjavio je da je bitka za proboj koridora 1992. godine jedna od najslavnijih i najvažnijih bitaka srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
On je naveo da Vidovdan, kada je završena akcija proboja koridora, u istoriji srpskog naroda predstavlja njegovu vjekovnu težnju da bude slobodan, da se bori za slobodu i za nju žrtvuje.

Predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz, kazao je da se na Dugoj Njivi prije 21 godinu desila istorija o kojoj danas svjedoči srpski narod idući prema budućnosti, kakvu zaslužuje i kakvu je priželjkivao.

Probojem koridora,  okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela RS. U akciji “Koridor 1992”, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela RS i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom RS i Srbijom. Kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender