26. 09. 2022.
8 načina da izbjegnete ujed zmije kada ste u prirodi

8 načina da izbjegnete ujed zmije kada ste u prirodi

8 načina da izbjegnete ujed zmije kada ste u prirodi

U zadnje vrijeme, jedna od najvećih zabrinutosti sa kojima se izletnici (ali ne samo oni) suočavaju jeste strah od ujeda zmije. Promijenjeni klimatski uslovi i promjena okoliša uslovili su pravu najezdu ovih omraženih gmizavaca. Donosimo par načina kako da se najbolje zaštitite i izbjegnete bliski susret sa njima.

 

1

Zmije ne čuju zvuk pa, ako se “susretnete” sa nekom, možete slobodno upozoriti druge oko vas vikanjem, bez bojazni da će to povećati njenu agresivnost. Međutim, nemojte mahati rukama ili praviti nagle pokrete, jer gmizavac to može protumačiti kao neprijateljski potez.

Istraživanja pokazuju da se 90% slučajeva ujeda zmije dešava na području članaka pa, ako idete u prirodu, dobra je ideja da nosite obuću koja je malo viša (duboke cipele i slično). Takođe, veliki broj slučajeva se dešava i u predjelu ruku pa budite oprezni prilikom podizanja stvari na području gdje ne možete vidjeti šta je na terenu (visoka trava i slično).

Ako se nađete previše blizu zmije i ne postoji način da je zaobiđete, odmičite se unazad veoma polako.

Zmije ne leže u zasjedi čekajući ljude i uglavnom pokušavaju izbjeći kontakt.

 

Zmija može napasti iz bilo koje pozicije te se može malo sklupčati u pripremi da napadne, kako bi dobila dodatnu distancu. Ako zmija podiže glavu to može da znači da se osjeća ugroženo.

Zmije je veoma teško identifikovati te ne pokušavajte da ih hvatate kako biste utvrdili da li one predstavljaju opasnost ili ne.

Budite oprezni u svakom trenutku pilikom ulaska u višu travu ili u žbunje, a posebno u ranijim jutarnjim satima tokom toplijih dana, jer postoji velika vjerovatnoća da se zmije tada sunčaju i veoma sporo reaguju (postoji velika vjerovatnoća da će se veoma sporo udaljiti od vas).

U svakom slučaju, najpametnije je da izbjegavate hodanje kroz visoku travu.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender