26. 09. 2022.
EU za početak pregovora, nije preciziran datum

EU za početak pregovora, nije preciziran datum

EU za početak pregovora, nije preciziran datum

Šefovi diplomatija EU spremni su da predlože početak procesa pregovora o članstvu Srbije. Nije preciziran datuma kada bi pregovori mogli da počnu.

U preliminarnom dokumentu koji je sastavljen uoči početka dvodnevnog samita u  Luksemburgu, navodi se da je Srbija ispunila kriterijume koje je postavila Evropska komisija, a da Briselski sporazum predstavlja prekretnicu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ministri spoljnih poslova će se o predloženom tekstu i zvanično izjasniti sutra. Evropskim ministrima predlaže se da podrže nastavak evropskih integracija Srbije zato što je vlast u Beogradu ispunila ključni uslov i “preduzela korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom”.

U predloženim zaključcima nije precizirano kog datuma bi pregovori mogli da počnu, ali se nedvosmisleno predlaže da proces, koji uključuje i obavezne pripreme za otvaranje pregovora, treba da bude otvoren. Tekst se poziva i na pismo koje su, poslije sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija, prošlog petka, evropskim ministrima uputili Štefan File i Ketrin Ešton.

20130624_ketrin-eston-

Šefica evropske diplomatije to je ponovila danas i u Luksemburgu
– I danas ću izvestiti o napretku koji je ostvaren između Srbije i Kosova, poslije sastanka sa dvojicom premijera koji sam imala prošle sedmice. Ova tema biće veliki dio sutrašnje diskusije na Savjetu za opšte poslove, ali je takođe važno da i ministri spoljnih poslova dobiju priliku da o tome razgovaraju, rekla je Ketrin Ešton.

Iako se odluka parlamenta Njemačke još čeka, a u Berlinu još procjenjuju da li je Srbija zaslužila zeleno svjetlo, šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele smatra da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primjene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata.

Podršku Srbiji iskazao je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, kao i ministri spoljnih poslova Slovačke i Austrije koji smatra da je početak pristupnih pregovora sa Srbijom način da EU održi datu riječ. Optimizam raste i u Beogradu, gdje je ambasador Francuske Gzavije Denio izajvio da je Srbiji prethodnih mjeseci pokazala da se opredjelila za članstvo u EU.

Izvor: agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender