14. 08. 2022.

Patrijarh srpski otvorio konferencija o Svetoj Gori

Treću međunarodnu konferenciju o Svetoj Gori, u organizaciji Svjetskog javnog foruma “Dijalog civilizacija”, međunarodnih udruženja poštovalaca Svete Gore i Društva prijatelja Svete Gore u Srbiji, sinoć je u Svečanoj sali Skupstine grada Beograda otvorio srpski patrijarh Irinej.

“Velika je čast da se o Svetoj gori govori u ovom domu, da se posvetimo tom velikom imenu makar i trenutno, velikoj ulozi koju je imala od prvog momenta postojanja do danas, na Svetoj gori su se okupljali oni koji su živjeli na zemlji, ali čije djelovanje nije bilo zemaljsko nego nebesko”, rekao je patrijarh Irinej na otvaranju konferencije.
Patrijarh je kazao da od tog vremena do danas Sveta gora svijetli svetlošću i lepotom hrišćanstva, ljepotom koja priziva, preobražava, koja nikoga od posjetilaca ne ostavlja ravnodušnim, ne samo pravoslavne nego i one koji pripadaju drugim zajednicama.
“Za nas Srbe Sveta gora ima posebno značenje, od onog dana kada je Sveti Sava, Rastko Nemanjić ostavio svoj dom i postao bjegunac prema Svetoj gori, odakle je sagledao svoju zemlju, šta njoj treba, zajedno sa svojim ocem stvorio je plan duhovnog, državničkog razvoja Srbije, gradnje manastira Hilandar i prosvećivanja Srbije”, podsjetio je patrijarh.
Prema njegovim rečima, posle Јerusalema, Sveta gora je drugo pokloničko mjesto za srpski narod, ta zemlja osvećena podvizima svetogorskih monaha, pruža duhovnu i moralnu podršku u životu mnogih ljudi.

Radna zasjedanja konferencije održaće se sutra i u utorak, 25. juna.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender