18. 08. 2022.

Promocija filma “Kontekst”

U Banjaluci će sutra biti održana promocija dokumentarnog filma “Kontekst”, mladog banjalučkog reditelja Strahinje Stojakovića, u kojem je prikazano stradanje srpskog naroda tokom dvadesetog vijeka.

Autor filma na izuzetno upečatljiv i potresan način podsjeća svoje vršnjake i sve odgovorne građane na nezasluženi progon srpskog naroda, ne samo na ovim prostorima već i šire, tokom sudbonosnog dvadesetog vijeka, navodi se u saopštenju iz Istorijskog projekta “Srebrenica”.

“Film ‘Kontekst’ je dragocjeni doprinos ‘kulturi pamćenja’ koju svaki narod mora da njeguje ukoliko mu je stalo da preživi”, dodaje se u saopštenju.

Kao doprinos kolektivnom sjećanju, film Strahinje Stojakovića služi istom plemenitom cilju kao i naučni skup “Odnos prema srpskim žrtvama u sukobima tokom 20. vijeka”, koji je održan u februaru ove godine, a u okviru kojeg je film i pripremljen.

Projekcija filma biće održana povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno. U okviru promocije predviđeno je i obraćanje predsjednika Istorijskog projekta “Srebrenica” Stefana Karganovića.

Nakon prikazivanja filma, koje je predviđeno za 18.00 časova na Pravnom fakultetu u Banjaluci, biće održan i okrugli sto, a posjetiocima će biti na raspolaganju štampana literatura o stradanju srpskog naroda.

U kompleksu logora smrti Gospić – Jadovno – Pag, prema istraživanjima istoričara Đure Zatezala, od 11. aprila 1941. godine u samo 132 dana pobijeno je najmanje 40 123 lica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender