18. 08. 2022.

U Luksemburgu danas i sutra o datumu za Srbiju

Iako će formalnu odluku o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom donijeti šefovi država vlada članica Evropske unije 28. juna u Briselu, mnogo zavisi od Ministarskog savjeta koji će danas i sutra zasjedati u Luksemburgu.

Savjet, koga čine ministri inostranih poslova zemalja članica, prvog dana će se mahom baviti drugim temama, ali će neformalno biti riječi i o datumu početka pregovora.

Ministri će u utorak i zvanično razgovarati o Srbiji, a predviđeno je da već do podne usvoje zaključke koji bi tri dana kasnije trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu.

Za sada, međutim, nije izvjesno da će se to i dogoditi, jer se još čeka stav Njemačke, a Bundestag će o otvaranju pregovora raspravljati tek u četvrtak, dan pre samita u Briselu.

Izvori bliski irskom predsjedavanju EU rekli su novinarima da se nadaju da će ministri u utorak ipak usvojiti zaključke, i da će oni biti pozitivni kako za Srbiju, tako i za Kosovo, koje očekuje zeleno svjetlo za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (S SP).

U Briselu provejava mišljenje da su šanse Srbije da 28. juna dobije datum znatno porasle od petka, nakon što su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File uputili zajedničko pismo zemljama članicama u kome su ih informisali da je u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova postignut “značajan napredak”.

Oni su tom prilikom pozvali Savjet da donese “jasnu i pozitivnu odluku” o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender