16. 08. 2022.

BiH neophodna četiri BIP prelaza

BiH traži od EU najmanje četiri BIP prelaza na granici s Hrvatskom, ali konačnu riječ daje Brisel, koji smatra da su, zbog obima spoljnotrgovinske razmjene BiH sa EU, dovoljna postojeća dva prelaza – Bijača i Gradiška, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Opredijeljenost bi trebalo da ide u pravcu toga da promet preko tih BIP-ova pruži olakšice domaćoj privredi i pojeftini transport. Ako bi od još dva BIP prelaza jedan bio u Republici Srpskoj, a drugi u Federaciji BiH, to bi bilo još bolje, time bismo riješili i ove zahtjeve”, rekao je Šarović.

On je izrazio nadu da će BiH u budućnosti imati četiri BIP prelaza za promet robe biljnog i životinjskog porijekla, jer bi to značilo da se izvoz iz BiH u EU povećava, zbog čega preferira prelaze u Brodu, Šamcu, Brčkom i Izačiću.

Govoreći o šansama BiH da ispuni uslove za izvoz mlijeka u EU, Šarović je naveo da je “BiH na dobrom putu”. Prema njegovim riječima, donošenje potrebnih zakona obavljeno je polovično, tako da se sada traže alternativna rješenja.

Izvor: agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender