18. 08. 2022.
Gužve na granici

Gužve na granici

Gužve na granici

Na graničnom prelazu Gradiška, koji će uz Bijaču biti jedini prelaz sa inspekcijskim nadzorom i preko kojeg će poslije ulaska Hrvatske u EU, 1. jula, biti omogućen izvoz svih vrsta robe iz BiH, očekuju se veće gužve, pogotovo kamiona.

Zaposleni na graničnom prelazu u Gradišci kažu da na ovom prelazu dnevno pređe oko 150 kamiona.

– Poznato je da je ovo najfrekventniji granični prelaz, gdje se za vrijeme godišnjih odmora bilježi intenzivniji saobraćaj. Tokom juna i jula prošle godine ovaj prelaz je prešlo oko 440.000 lica i oko 150.000 vozila – rekli su radnici Granične policije na prelazu u Gradišci.

Poslije 1. jula saobraćaj će na graničnom prelazu biti povećan za 20 odsto, a godišnje će preko njega prelaziti milion putnika, 50.000 teretnih vozila i 11.000 autobusa.

Neum

– Ono što će se sigurno promijeniti poslije 1. jula je da državljani BiH granicu neće moći prelaziti sa ličnom kartom i za ulazak u Hrvatsku biće im potreban biometrijski pasoš – kazali su u Graničnoj policiji i dodali da još nije počelo izdavanje pograničnih propusnica koje će se izdavati stanovnicima koji žive u pojasu od pet kilometara uz granicu.

Savjet ministara EU odlučiće danas o zahtjevu Hrvatske da građani BiH granicu prelaze sa ličnom kartom.

Ministarstvo turizma Hrvatske saopštilo je da policijski službenik tokom granične kontrole ima diskreciono pravo da zatraži od stranca da pokaže sredstva za izdržavanje kad procijeni da je to potrebno, ali da to ne podrazumijeva da će se sistemski, od svakoga stranca, tražiti da pokaže ta sredstva. U MUP-u Hrvatske ranije su rekli da je strancu za ulazak i boravak u Hrvatskoj potrebno 100 evra po danu predviđenog boravka.

PODPROLOG

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender