14. 08. 2022.

Nema sjednice Predstavničkog doma do jula

Sjednica Predstavničkog doma bh. parlamenta, prekinuta 6. juna za vrijeme demonstracija u Sarajevu, vjerovatno neće biti nastavljena do kraja ovog mjeseca, priznali su danas iz nekolicine stranaka zastupljenih u ovom domu.

Zbog nedolaska zastupnika SDS-a, SNSD-a i dva HDZ-a, koji zbog protesta i blokade zgrade institucija BiH od početka juna traže sigurnosne garancije za povratak u Sarajevo, danas nije održana sjednica proširenog kolegija Predstavničkog doma sazvana radi donošenja odluke o nastavku prekinute sjednice Doma. Prošireni kolegij Doma, uz predsjedavajućeg Denisa Bećirovića (SDP) i zamjenike Milorada Živkovića (SNSD) i Božu Ljubića ( HDZ 1990), čine i šefovi sedam poslaničkih klubova. Bećirović je kazao da su se njegovom pozivu na današnju sjednicu odazvali samo čelnici klubova poslanika SDA, SBB-a, SDP-a i Nermin Purić, predstavnik Mješovitog kluba poslanika narodnih stranaka.

“Inistucije moraju raditi i o tome nema pogađanja. Dolazak na sjednice je ustavna i poslovnička obaveza”, kazao je Bećirović poručivši da su svim članovima oba doma bh. parlamenta nadležne sigurnosne agencije dostavile tražene garancije i da postoje sigurnosni uslovi za nastavak rada Parlamentarne skupštine BiH.

Budući da su 19. juna on, Ljubić i Živković održali u zgradi parlamenta sjednicu užeg kolegija, Bećirović nije mogao reći šta se u međuvremenu promijenilo pa njegovi zamjenici nisu došli na današnju sjednicu proširenog kolegija.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li do 30. juna moguće sazvati sjednicu Predstavničkog doma, Bećirović je rekao da jeste moguće – teoretski i po Poslovniku.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender