17. 08. 2022.

Parlament Srpske o više zakona

U Banjaluci je počela sjednica Narodne skupštine RS. Narodni poslanici razmatraće danas Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da će, ako bude usvojena, Deklaracija obavezati sve nosioce javnih i političkih funkcija iz RS da spriječe korišćenje termina “okupacija” ili “agresija”.

Među 32 tačke dnevnog reda biće razmatran i Prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Poslanici će, između ostalog, razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjem dugu, po hitnom postupku, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju za potrebe MUP-a Srpske, te Izvještaj RTRS-a za prošlu i Plan rada za ovu godinu.

Na dnevnom redu je i Prijedlog izmjena i dopuna o Zakonu o šumama. Ovaj zakon Vlada je prije manje od mjesec dana povukla iz skupštinske procedure, a glavni razlog bilo je umanjenje izdvajanja za lokalne zajednice sa 10 na pet odsto od prodaje drvnih sortimenata, na šta su reagovali i poslanici i predstavnici opština. U Prijedlogu zakona, koji će danas razmatrati poslanici, Vlada je odlučila da izdvajanje ipak ostane 10 odsto.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender