14. 08. 2022.

Pregovori sa Srbijom najkasnije u januaru

Vlade Evropske unije postigle su preliminarni sporazum o početku razgovora o članstvu Srbije u bloku “najkasnije do januara”, rekle su diplomate. Odluku koju su donijeli ministri EU na sastanku u Luksemburgu moraju da potvrde šefovi država EU na samitu u Briselu u četvrtak i petak kada će i biti donijeta konačna odluka.

Neimenovani izvor navodi da bi datum početka održavanja mogao biti promijenjen na samitu u Briselu, ali se u nacrtu ministara spoljnih poslova pominju i decembar i januar kao rokovi u kojem bi pregovori trebalo najkasnije da počnu.

Komesar za proširenje EU Štefan File pozdravio je na svom tviter nalogu preporuku Savjeta ministara EU za otpočinjanje pregovora sa Srbijom i otvaranja pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Pozdravljam preporuku Savjeta ministara za početak pregovora što je dokaz kredibiliteta poslije neviđenih koraka na normalizaciji”, napisao je File.

Ministri EU danas su raspravljali u Luksemburgu o izvještaju visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku Srbije i Kosova u sprovođenju Briselskog sporazuma ali nije bilo saglasnosti oko datuma, tako da će konačnu odluku donijeti šefovi država i vlada članica.

Izvor: agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender