14. 08. 2022.

Željeznice FBiH – štrajk 3. jula!

Zbog neisplaćenih plata za posljednja tri mjeseca, neriješenog zdravstvenog osiguranja, postizanja sporazuma sa poslodavcem, te niza drugih problema unutar preduzeća Željeznice FBiH, sindikati su ponovo najavili štrajk za 3. juli, u 7.00 sati, a kako je dogovoreno, opet će se saobraćati uz minimalan proces rada.

Nakon sastanka održanog u petak sa članovima Uprave i izvršnim direktorom Službe za ekonomske poslove Šemsudinom Zahirovićem, predstavnicima Sindikata je rečeno da se njihovi zahtjevi ne mogu ispuniti, a pred kraj sastanka Zahirović i predsjednik Uprave ŽFBiH Nedžad Osmanagić podnijeli su ostavke.
Zeljeznice_FederacijeBiH
Igor Boban, predsjednik Štrajkačkog odbora i predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH, smatra ovaj potez dobrim ukoliko je učinjen iz moralnih razloga.

Navodno, i Zahirović i Osmanagić su trenutno na godišnjem odmoru, nakon kojeg se neće vratiti na svoja radna mjesta.

Predstavnici Sindikata su saglasni u jednom: od svojih ciljeva neće odustajati i pored navedenih ostavki, ali i pored činjenice da je posljednji štrajk (u aprilu) ostavio katastrofalne, još neprocijenjene posljedice po privredu FBiH.

Boban ističe da sa još u fazama dogovara da li će se ovaj štrajk odnositi na putnički ili samo na teretni saobraćaj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender