14. 08. 2022.

Cvijanovićeva o ženama u politici u BiH

Cvijanovićeva je sinoć za Radio-televiziju Srbije navela da je u izvršnoj vlasti na nivou Federacije BiH zastupljena samo jedna žena, a da u Savjetu ministara BiH nema nijedne žene na ministarskoj poziciji.
“Preduslov da bi žena bila predsjednik vlade ili imala neku drugu važnu poziciju je zrelost političke partije koja predlaže ženu na takvu poziciju”, istakla je Cvijanovićeva, dodajući da su organi SNSD donijeli jednoglasnu odluku po kojoj je došlo vrijeme da žena iz te stranke bude premijer Srpske. Ona je naglasila da su žene, djelujući politički, radeći na važnim pozicijama, sigurno više opredijeljene da dođu do kompromisa, ali i da ne promijene odluku koju su jednom donijele.

“To su stvari koje sam imala priliku da primijetim i uočim sarađujući i sa ženema i sa muškarcima”, navela je Cvijanovićeva. Podsjetila je da je opozicija u Srpskoj, nakon njenog izbora za premijera, govorila da je ona “mikrofon Milorada Dodika”, ali da je javnost Srpske odreagovala pozitivno na njen izbor.

“Žene koje se nalaze na važnim pozicijama moraju i donositi odluke od kojih su mnoge teške, i tu nema priče da je žena samo dekor na nekoj važnoj poziciji. Sama pozicija nosi određene odgovornosti, ona vas sama stavlja u situaciju da morate donositi odluke i da stanete iza njih”, poručila je Cvijanovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender