10. 08. 2022.

Nakon 18 godina usaglašena Deklaracija o ratu

Poslanici Narodne skupštine RS iz stranaka sa sjedištem u RS postigli su saglasnost o deklaraciji o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine. Tekst deklaracije usaglašen je na danas održanom sastanku predsjednika NS RS, Igora Radojičića, sa šefovima poslaničkih klubova i od prvobitno predložene razlikuje se uglavnom tehnički, s tim da će se u njoj naći i uzroci ratnih sukoba.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, Željko Mirjanić rekao je da ovo nije ni prva, a ni posljednja deklaracija koja će govoriti o karakteru prethodnog rata i o procesuiranju lica koja su počinila ratne zločine.

– U pitanju je proces koji će još dugo trajati i u kome će Narodna skupština biti u situaciji da brani interese RS, odnosno da traži da pravosudne institucije BiH poštuju Ustav, zakone i ljudska prva, da nema diskriminacije kroz retroaktivnu primjenu zakona, prema nekima da, a prema nekima ne – rekao je Mirjanić.

Predlagači Deklaracije bili su poslanici stranaka iz Republike Srpske a Boračka organizacija je insistirala da se Deklaracija stavi na dnevni red, navela je predsjednik Kluba poslanika DNS-a, Spomenka Stevanović.

– Tačno je da malo kasnimo po ovom pitanju jer prošlo je mnogo vremena, ali nikada nije kasno – kazala je Stevanovićeva, odgovarajući na pitanje ima li smisla 18 godina od završetka rata raspravljati o karakteru rata i što se toliko dugo čekalo.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS, Vukota Govedarica, izrazio je zadovoljstvo što je postignuta saglasnost o deklaraciji i istakao da ne vjeruje da će biti suprotnih stavova stranaka iz RS.

Između ostalog, u deklaraciji se navodi da je konflikt u BiH imao karakter građanskog rata s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora i izražava se nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH na slučajevima ratnih zločina te traži revizija svih izrečenih presuda.

Pravni eksperti kažu da odluke Narodne skupštine RS, kao ni bilo kog drugog parlamenta u svijetu, ne mogu uticati na eventualne revizije presuda Haškog tribunala, budući da je to međunarodna sudska instanca.

Izvor: agencije

 

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender