16. 08. 2022.

Stiže paklena vrelina!

Željko Majstorović, dežurni sinoptičar u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da će jul, prema dugoročnoj prognozi, biti veoma topao sa paklenim vrelinama.

“Do kraja ove sedmice zadržaće se ovaj val sa nižim temperaturama nekarakterističnim za ovo doba godine, a već naredne sedmice, odnosno u julu, dugoročna prognoza pokazuje da temperature opet rastu”, kazao je Majstorović.

On je naveo da će jul biti veoma topao, sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka, koji iznosi 19,5 stepeni Celzijusa i da će biti pravi ljetni mjesec.

Igor Kovačić, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da se sljedeće sedmice može očekivati porast temperatura, ali da one bar u toku prve sedmice jula neće prelaziti 32 stepena Celzijusa.

sunce

“Do kraja ove sedmice zadržaće se temperature slične onima prethodnih dana, a kretaće se između 17 i maksimalno 25 stepeni. Od 1. jula doći će do porasta temperatura, koje će se kretati do 32 stepena, a tek od 7. jula kreću veće vrućine”, precizirao je Kovačić.
On je naveo da neke dugoročne prognoze pokazuju da će tropske vreline biti posebno izražene u trećoj dekadi jula i početkom avgusta. Velike razlike u temperaturama redovno dovode do povećanja broja pacijenata u službama hitne pomoći, pa ljekari upozoravaju da se građani obavezno pridržavaju preporuka kao što su laganija ishrana, izbjegavanje boravka na otvorenom, konzumiranje više tečnosti i slično.

vrucina

 

Zaštita je posebno neophodna starcima, djeci i trudnicama. Najbolja prevencija za sve jeste ostanak u kući. Međutim, populacija koja radi mora piti što više tečnosti, izbjegavati gazirana pića i kofein te koristiti šešire i kape. Prostorije je potrebno zamračiti i piti vodu i limunadu, a konzumacijom sezonskog voća i povrća smanjuje se mogućnost kolabiranja. Ko ima obaveza, najbolje je da to završi u jutarnjim ili popodnevnim satima.

Simptomi toplotnog udara

• Temperatura viša od 40°C
• Jaka glavobolja
• Mučnina i povraćanje
• Ubrzano kucanje srca
• Nesvjestica
• Dezorijentacija
• Crvena i topla koža
• Prestanak znojenja

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender