18. 08. 2022.

Dačić: Nisam čuo smešnije pitanje od toga kad ću dati ostavku

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da odavno nije čuo smješnije pitanje od onoga koje mu je danas upitio šef poslanika DSS Slobodan Samardžić u Skupštini Srbije – da li će podnijeti ostavku zbog otvaranja pretpristupnih pregovora Srbiji.

“Odavno nisam čuo smešnije pitanje”, rekao je Dačić u parlamentu, gdje s članovima svog kabineta odgovara na poslanička pitanja i dodao da mu “ne pada na pamet” da to učini, jer je riječ o najvećem uspjehu jedne vlade Srbije od 1990. godine.
“Za bilo šta drugo možete da tražite odgovornost, ali za ovo treba da imate poštovanja”, naglasio je Dačić.

Samardžić je, prije nego što je upitao premijera da li će podnijeti ostavku, rekao da Srbija neće dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU i da nije tačno da nema novih uslova, jer Srbija “u potpunosti mora da primijeni briselski sporazum”.
“To je 30 tačaka i zadataka koje Srbija mora da izvrši… Osnovno pitanje je zašto vlada sada glumi optimizam i pokušava da obmane javnost”, rekao je Samardžić.
Nakon što je Dačić rekao da je pitanje o njegovoj ostavci smiješno, Samardžić je odgovorio da je i očekivao takav odgovor, jer Dačić “ima poziciju da je vlast preča od svega”.
“I da hoćete da podnesete ostavku, ne možete, jer ste potrebni Vašingtonu i Briselu. Ovo je najstabilnija vlada, jer morate da obavite posao – a to je predaja Kosova”, rekao je Samardžić i upitao premijera može li da navede desetak “zadataka koje će vlada obaviti do decembra, do prve provjere EU”.

Dačić je rekao da je to već “ozbiljnije pitanje” i podsjetio da je DSS 2000. godine sa tadašnjim koalicionim partnerima “došao na vlast uz ogromnu podšku iz inostranstva”.
“Kada vas nije bila sramota da imate podršku Medlin Olbrajt ne znam što bi nas bila sramota da imamo podrsku bilo koga iz EU”, odgovorio je premijer.

On je Samardžiću rekao i da mu oprosti što je tako reagovao, ali da mu se čini da je “drsko i bezobrazno sa njegove strane da kaže da treba da podnese ostavku zbog datuma”.
Podsjećajući da je Samardžić profesor na Fakultetu političkih nauka, gdje predaje Evropske odnose i EU, Dačić mu je rekao da “ne laže studente i narod” da Srbija nije dobila pozitivnu odluku EU.
“Naš narod zaslužuje da živi kao drugi normalan svet – ispada da su Hrvati, Česi, Poljaci toliko glupi da su članovi EU, a da smo mi najpametniji na svetu da možemo sami da preživimo. Voleo bih da možemo, ali ne možemo”, rekao je Dačić.

Šef poslanika DSS je odgovorio Dačiću da će biti “ljepotica dana” i “evropski čovjek dana”, ali to su to “likovi iz basne o lisici i gavranu”.
“Nije nama problem što oni vas obmanjuju, već što vi nas obmanjujete. Nemojte slušalti taj njihov PR – sutrašnji dan je loš dan, ali mogao je da bude gori da ste dobili datum, ali niste…Imaćete nove uslove i perpetum mobile i stalno ćete biti evropski čovek godine i ako to želite svaka čast”, rekao je Samardžić.

(AGENCIJE)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender