17. 08. 2022.

Higijena u vašem domu: 9 skrivenih mjesta sa bakterijama

Proljeće je fantastično vrijeme za spremanje i čišćenje doma od prljavštine koja se nakupila tokom zime. Ne zaboravite da očistite i sledećih devet mjesta na kojima se bakterije najčešće skrivaju.

 

Ispod tepiha

Pranje tepiha će čekati na toplije dane, a kako biste se riješili prljavštine i bakterija te dobro očistili tepih, jednostavno ga preokrenite i usisajte sa donje strane.

 

Roletne

Materijal od kojeg su napravljene – metal, drvo ili tkanina – određuje i kako ih čistite. Metalne roletne čistite krpom koju ste prethodno blago namočili u vodu ili višenamjensko sredstvo za čišćenje. Za drvene roletne pratite istu proceduru, ali koristite samo vodu. Nemojte previše navlažiti drvo i odmah nakon čišćenja ga posušite suhom krpom. Roletne od tkanine čistite krpom od mikrofibera.

 

Platne kartice

Svakodnevno ih koristite, a bakterije se mogu skrivati u pukotinama oko brojeva. Čistite ih alkoholom i ostavite ih da se osuše prije nego ih vratite u novčanik.

 

Kanta za smeće

Temeljno pošpricajte kantu sredstvom koje sadrži izbjeljivač i pustite da odstoji desetak minuta. Isperite i obrišite suhom krpom. Prije nego ubacite novu kesu za smeće, provjerite još jednom da li je kanta skroz suha.

 

Biljke

Na sobnim biljkama se taloži prašina pa je bitno da ih čistite bar jednom sedmično. Pošpricajte ih vodom i brišite mekanom krpom. Ne zaboravite da pogledate ima li plijesni. Ako se previše zalijevaju, biljke mogu uzrokovati pojavljivanje plijesni na zemlji. Ako ih primijetite, zamijenite zemlju.

 

Torba

Torbe od tkanine čistite krpom koju ste namočili u blagi rastvor deterdženta za veš. Izvratite torbu kako biste očistili unutrašnjost. Kad je riječ o kožnim torbama, čistite ih sredstvom za čišćenje kože.

 

Vrh frižidera

Ukoliko imate visoki frižider, prilikom redovnog čišćenja nemojte zaboraviti da očistite i njegov vrh. Na njemu se mogu nakupiti prašina i bakterije.

 

Čaša za četkice za zube

Najbolje je da je potopite u rastvor od jednog dijela izbjeljivača i tri dijela vode. Ostavite je pet minuta i isperite. Osušite je čistom krpom.

 

Četke i dodaci za usisivač

Možete isprazniti posudu za prašinu ili promijeniti kesu, ali kada ste zadnji put očistili četke i druge dodatke za usisivač? Bitno je da to radite bar jednom sedmično, jer na taj način sprečavate prenošenje bakterija. Provjerite u uputstvu kako je najbolje očisititi pomenute dijelove usisivača.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender