17. 08. 2022.
Nove pošiljke neispravnog mlijeka

Od 1. jula BiH ne može da izvozi milijeko u Hrvatsku

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH od 1. jula definitivno neće moći da se izvoze u Hrvatsku, a ako zbog toga bude ugrožena proizvodnja, proizvođači najavljuju blokadu carinskih terminala.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da će se iz BiH u Hrvatsku od 1. jula moći izvoziti samo riba, proizvodi od ribe, med i koža. Iako se očekivalo da će se do ovog roka riješiti problemi sa izvozom mlijeka, Kalaba kaže da se to neće desiti, te da bi iduće sedmice trebalo da bude potpisan protokol kojim će biti uspostavljena vertikalna struktura kontrole.

“Mi nismo na evropskim listama, tako da naši proizvođači neće moći da izvoze dok ne budemo na tim listama i na tome radimo. Nezahvalno je prognozirati kada bi ovo pitanje moglo da bude riješeno, jer zavisi i od toga kada će evropska inspekcija doći ovdje”, rekao je Kalaba.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da će oni ostaviti rok vlastima od oko 30 dana da usaglase propise i da će, ako proizvodnja mlijeka u BiH bude ugrožena, blokirati carinske terminale u BiH.

“Onog trenutka kada u magacinima bude ostao višak mlijeka mi ćemo zatvoriti terminale i to su im najavili i proizvođači iz RS i iz FBiH”, naglasio je Usorac.

BiH godišnje izveze u Hrvatsku između 40 do 50 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender