30. 07. 2021.

Potvrđena optužnica protiv Šmitrana

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka, zbog zloupotrebe položaja “teške”539.410 KM.

Šmitran bi u narednim danima trebalo da se izjasni o krivici.

Šmitran je osumnjičen da je od 12. jula 2008. do 7. decembra prošle godine prekoračio granice svojih ovlaštenja te odobravao i potpisivao jednokratne pomoći mimo utvrđenog pravilnika.
Novčana “pomoć” isplaćivana je u iznosima od 2.000 do najviše 63.000 KM, koliko je isplatio Boračkoj organizaciji u Banjaluci.

Zanimljivo je da je Šmitran isplatio i “pomoć” u iznosu od 39.300 KM Pravoslanoj crkvi u Banjaluci.
Prema navodima iz optužnice, Šmitrana je navedenim isplatama za više stotina hiljada KM probio dozvoljeni budžet.

On je, prema navodima iz optužnice, jednokratnu pomoć, mimo Pravilnika, podijelio za više od 50 osoba i pravnih lica, te nevladinih organizacija na području Banjaluke.
Šmitran je, pored navedenog, potpisivao i rješenja za dodjelu novčane pomoći za devet osoba i to u rasponu od 5.000 KM pa do vrtoglavih 19.700 KM.

Odobrio je i isplatu 32.000 KM Planinarsko-ekološkom klubu iz druge opštine, tačnije Laktaša.
Šmitran je primao i mito za svoje “nesebične” usluge “ugroženim” građanima.
Tako je povratniku F.Č., koji nije ni ispunjavao uslove za primanje novčane pomoći, isplatio ukupno 15.900 KM, a za uzvrat je od njega dobio 7.500 KM.

Osnovni sud u Banjaluci u martu ove godine donio je rješenje o privremenoj blokadi Šmitranove imovine, vrijedne pola miliona KM.

On je za 12 godina, koliko je bio načelnik, postao vlasnik šest stanova, i to jednog kadrovskog, koji mu je dao grad 2000. godine, a pet je, kako je ranije izjavio, kupio zahvaljujući plati od 3.500 KM.

Šmitran je uhapšen 11. marta ove godine nakon višemjesečne istrage koju je sprovelo banjalučko Okružno tužilaštvo i CJB Banjaluka.
U pritvoru je proveo nepunih mjesec dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

(NN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender