14. 08. 2022.
Patrijarh Irinej: Radije bez Evrope, nego bez Kosova

Patrijarh Irinej na festivalu duhovne muzike

Srpski patrijarh Irinej rekao je da je festival duhovne muzike “Muzički edikt” doprinos obiježavanju 17 vijekova Milanskog edikta, a prisustvo horova iz različitih dijelova svijeta je dokaz da je Niš, rodno mjesto Konstantina Velikog, postao metropola koja je imala važnu ulogu kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti.

On je napomenuo da su u toku pripreme za završnu svečanost velikog hrišćanskog praznika 6. oktobra kada će za Niš čuti čitav svijet.

Treće festivalske večeri nastupili su horovi iz Izraela, Prokuplja, Bačke Palanke i Leskovca, a patrijarha i niškog episkopa Jovana ispred Svetosavskog doma dočekali su horovi iz Kine i Bačke Palanke.
Prvi festival duhovne muzike održan je 2009. godine sa blagoslovom sadašnjeg patrijarha Irineja koji je tada bio niški episkop, a drugi je održan 2011. godine.

Pored horova iz Srbije, na trećem po redu festivalu koji se završio 27. juna nastupili su i horovi iz Kine, Egipta, Poljske, Bjelorusije i Izraela.

“Zadatak festivala je da pokaže kako se u svetu proslavlja Gospod, da vidimo šta se događa u svetu i da posle svakog festivala povećamo broj prijatelja. Poslije ovog festivala imaćemo još oko 500 ambasadora Srbije koji će nejlepše govoriti o našoj zemlji”, rekla je Sara Cincarevićević, dirigent Crkveno-pjevačkog društva “Branko” iz Niša i selektor festivala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender