09. 08. 2022.

Vidovdan u Gračanici i Visokim Dečanima

Patrijarh srpski Irinej služio je danas liturgiju u porti manastira Gračanica sa vladikama i ostalim sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Obraćajući se prisutnima patrijarh je rekao da se Srbi na Kosovu ne smeju deliti prema političkim partijama već da ostanu jedinstveni kao jedna velika “srpska pravoslavna partija”.

– Budimo jedinstveni, nemojmo se deliti, deoba nas je skupo koštala kroz čitavu našu istoriju. Ona četiri “S” ne nosimo slučajno, to je tragedija koja nas prati od Kosova Polja do danas. Podeljen narod je narod bez snage i bez ičega vrednoga. Nemojmo se deliti ni na partije, niti bilo kakve druge podele, neka bude jedna jedinstvena narodna srpska pravoslavna partija. U tome je naša snaga i naša moć – rekao je patrijarh Irinej.

U manastiru Visoki Dečani povodom obilježavanja Vidovdana i 624. godine od Kosovske bitke, služeni su liturgija i parastos. Liturgiju je služio iguman mananastira Visoki Dečani Sava Janjić uz sasluženje monaštva iz ovog manastira.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će srpske vlasti uvijek biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji, jer je to njihova obaveza i zavjet za budućnost.

– To što mi brinemo nema veze sa politikom ili bilo kakvim marketingom, to je naša obaveza i zavet za budućnost – rekao je Vučić, koji je prisustvovao liturgiji u manastiru Visoki Dečani, povodom Vidovdana.

On je naglasio da je Srbija na dobrom putu i da se pomjerila sa mrtve tačke, uprkos brojnim preprekama koje joj predstoje, te da srpski narod mora da gleda u budućnost i na najbolji način zaobiđe sve prepreke.

Izvor: agencije

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender