18. 08. 2022.

Taksi u Banjaluci najskuplji!

Dok je cijena starta jedinstvena kod svih prevoznika u Banjaluci, koji su podijeljeni u 11 udruženja, za jedan kilometar vožnje putnici moraju da izdvoje od 1,50 do 1,80 KM. Iako drže najveće cijene, banjalučki taksisti tvrde kako se jedva “uklapaju”, te kako zarada, nakon što uplate poreze i obaveze nije bila nikad manja.

“Cijena po startu je dvije marke, ali na ukupnu cijenu prevoza dajemo popuste i do 50 odsto. Start je važan samo u gradu, dok je izvan njega bitna cijena kilometra, koja u zavisnosti od popusta koji prevoznici odobre, iznosi oko jednu marku”, kaže Dragan Purišić, predsjednik Udruženja “Banjalučki Taxi”.

Iako imaju niže cijene, u Udruženju “Kale taxi” iz Sarajeva kažu kako uspijevaju da se uklope i ostvare profit.

“Cijena taksi prevoza u Sarajevu iznosi jednu marku po kilometru, dok se start naplaćuje 1,50 KM. Cijene su jedinstvene za sve taksi prevoznike na teritoriji Sarajeva”, kažu u ovom udruženju.

Isti cjenovnik je i u Tuzli, s tim što u ovom gradu imaju i noćnu tarifu koja iznosi 1,30 KM po kilometru.

“Za preko 25 kilometara sa mušterijama možemo dogovarati cijenu, s tim da im odmah prije kretanja moramo izdati račun”, pojašnjava Nedžad Begunić, predsjednik Udruženja “Tuzla-Taxi”, i dodaje kako je svaka cijena preko 1,50 KM po kilometru skupa.

Bijeljinski taksisti kažu da je velika konkurencija i slobodno formiranje cijena usluga u Bijeljini, u kojoj ima oko 130 registrovanih prevoznika, primorala taksiste na niže cijene usluga.

“Start je dvije marke, ali po kilometru vozimo za jednu marku, a na duže relacije vozimo i jeftinije”, kazao nam je Sretko Gorančić, samostalni prevoznik.

Cijene starta u gradovima u regionu

Novi Sad 1, 20 KM

Ljubljana 1,96 KM

Banjaluka 2 KM

Zagreb 2, 50 KM

Beograd 2,74 KM

Split 5,24 KM

ljubljana03.12.08, taxi, tabla, avto, ljubljana, foto: nik rovan

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender