14. 08. 2022.

Evropska perspektiva ne podrazumijeva promjenu uređenja BiH

Evropska perspektiva BiH nije moranje, niti podrazumijeva promjenu njenog unutrašnjeg uređenja izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“I Evropa ima složene zemlje, naprimjer, Belgiju, i ne vidim zašto bi BiH bila problem ako je složeno uređena. Mi nismo protiv evropskog puta. To nije sporno, samo je pitanje nestabilnosti Evrope i činjenice šta će biti s Evropom”, izjavio je Dodik.

Predsjednik Srpske je konstatovao da Evropa očigledno nije ono što je bila prije pet godina, te da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nisu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju saradnju sa Evropom.

Govoreći o evropskom putu bivših jugoslovenskih republika, Dodik je ocijenio da je dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada i Srbija, koja je, kako je naveo, dobila neke uslovne datume.

“Kada pričamo o tim integracijama, meni kao čovjeku, koji se sjeća jedne divne zemlje koja se zvala Јugoslavija, obavezno dolazi misao i pitanje šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU i da tamo budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumitne; imamo to što imamo”, rekao je Dodik.

Što se tiče BiH, predsjednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te riječi i da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Јugoslavija raspala.

Izvor:  agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender