18. 08. 2022.

Narednih 10 godina zemlje bivše SFRJ neće ulaziti u EU

U narednih desetak godina, nakon prijema Hrvatske u Evropsku uniju, teško da bilo ko od bivših republika SFRJ može očekivati ulazak u Uniju ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je BiH posebna priča, jer još nije u stanju da podnese kandidaturu za status u EU, a kamoli da otvori pregovore.

Pojasnio je da je Hrvatska druga zemlja bivše Jugoslavije koja je ušla u EU, a pitanje je kada će ostatak Balkana, odnosno preostale bivše republike nekadašnje Jugoslavije ostvariti za to uslove.

“Vjerujem da to neće biti toliko brzo. Postoji puno problema kod zemalja koje su kandidati da dostignu standarde, a vidljivo je i zasićenje kod EU prijemom novih članica, pa je i u narednoj deceniji teško predviđati da će neko još postati član EU”, smatra Radojičić.

On je istakao da BiH od ponoći dobija promjenu na granici, koja će u dužnini od 1.000 kilometara biti sa EU, te da BiH ostaje u ovom slučaju “kao i prije nekoliko stotina godina granica između Evrope i nečeg drugog”.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender