18. 08. 2022.

Građani BiH danas izlaze na ulice i daju otkaz parlamentarcima

Organizatori akcije “Otkaz”, kako je nazvan današnji protest pred Institucijama BiH, pozvali su sve građane da dođu na proteste i pokažu da im nije svejedno što dobro plaćeni parlamentarci ne rade svoj posao i što se nisu dogovorili u vezi s ovim zakonom, zbog čega ispaštaju tek rođena djeca u BiH.

Organizatori protesta na Trgu BiH u Sarajevu danas su najavili simbolično dijeljenje otkaza parlamentarcima koji nisu usvojili zakon o JMBG te su pozvali građane da danas ništa ne kupuju i ne plaćaju, a da mjesec juli bude mjesec građanskog neposluha, da se odgode plaćanja računa i kazni, ukratko, da se ne pune budžeti i da tako građani političkim elitama uskrate najvažniju polugu moći – novac.
protesti JMBG

Proteste koji su počeli nakon vijesti da beba Belmina Ibrišević ne može na operaciju u Njemačku, jer nema JMB i ne može dobiti pasoš, podržala su brojna udruženja i nevladine organizacije, a pored Sarajeva, protestovalo se i u brojnim drugim gradovima.

Osim u Sarajevu, danas se očekuju protestna okupljanja i u drugim bh. gradovima. Podsjetimo i na to da je nedavno istraživanje agencije Ipsos Plus pokazalo da 89 % građana na teritoriji BiH podržava proteste za JMB.

protesti JMBG 2

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender