17. 08. 2022.

Komemoracija i sahrana generala Lisice u srijedu

Sahrana i komemoracija povodom smrti generala Vojske Republike Srpske Slavka Lisice biće održane u srijedu, 3. jula, u Banjaluci. Komemoracija će biti održana u Velikoj sali Kulturnog centra Banski dvor sa početkom u 13.30 časova.

General Lisica biće sahranjen u 15.00 časova na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija”.

General-major Vojske Republike Srpske u penziji Slavko Lisica umro je 29. juna poslije kraće i teške bolesti na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je prethodno primljen zbog problema sa disanjem i srcem.

General Lisica bio je komandant Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske i komandant Operativne grupe Doboj. Početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije učestvovao je u borbama u kninskoj Krajini, a kao komandant je zauzeo Maslenički most. Nakon formiranja Vojske Republike Srpske, prebačen je u tadašnju BiH.
Jedan je od ključnih učesnika u akciji probijanja “Koridora života”, kao i u vojnim akcijama u Modriči, Derventi i Brodu.

U avgustu 1993. godine imenovan je za komandanta Centra vojnih škola u Banjaluci i na tom mjestu ostao je godinu dana, nakon čega je penzionisan. General Lisica objavio je nekoliko knjiga o značaju borbe srpskog naroda i svom komandovanju.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender