11. 08. 2022.

Ukinut malogranični skelski prelaz

Malogranični skelski prelaz između Srpca i hrvatske opštine Davor danas je ukinut nakon 10 godina rada, kao i punkt Granične policije na ušću Vrbasa u Savu kod Srpca.
Za prelazak u Hrvatsku, odnosno EU, građani Srpca sada mogu koristiti granične prelaze kod Gradiške i Broda, koji su udaljeni po 40 kilometara od Srpca.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić, koji je zagovarao ideju da između dvije opštine bude otvorena biciklistička staza, za šta je bila obezbijeđena međunarodna podrška, rekao je da je iznenađen viješću o zatvaranju prelaza.

On je izjavio da je razgovarao sa članom Komisije BiH za pitanja graničnih prelaza prema Hrvatskoj Mirom Džakulom, koji mu je, kako je naveo, obećao da će doći u Srbac i da će pomoći da ovaj prelaz bude sačuvan.

“Sada sam iznenađen, jer to nisam očekivao i razočaran što vlasti Republike Srpske i BiH o ovom pitanju nisu konsultovale predstavnike opština koje su se našle u sličnoj situaciji”, dodao je Ćirić.

Ugovorom između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima definisano je preko kojih graničnih prelaza će se moći vršiti prevoz robe i putnika nakon 1. jula.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender