16. 08. 2022.

Zajedno ćemo stvoriti istoriju

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej poručio danas da Srbija ima punu podršku Savjeta na putu ka članstvu u EU a da će ritam napretka zavisiti od posvećenosti i napora u primjeni briselskog sporazuma i sprovođenju reformi.

“Istoriju stvaraju ljudi i mi ćemo zajedno stvoriti istoriju”, rekao je Rompej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Čestitajući vladi i građanima Srbije na istorijskom koraku na putu ka članstvu u EU, Rompej je ocijenio da je taj trenutak ishod hrabrih i dalekovidih odluka lidera u Beogradu i Prištini.

“Sporazum Beograda i Prištine postignut u aprilu ujutro je put konačnom pomirenju među zajednicama…. i stavio tačku na period sukoba u regionu”, rekao je visoki evropski zvaničnik.

EU će, prema njegovim riječima, nastaviti da i politički i finansijski pomaže Srbiji u predstojećem periodu.

Kako je rekao Rompej, sljedeći korak pristupnog procesa biće međuvladina konferencija koja će biti održana najkasnije u januaru.

Dačić je izjavio da je otvaranje pregovora za članstvo u EU nova oznaka za kvalitet srpskog društva.

“Ovo je istorijski dan koji označava preokret društva, modernizaciju, osposobljavanje. To je nova oznaka za kvalitet”, rekao je Dačić novinarima u palati Srbija.

Prema riječima premijera Srbije, izuzetno je važno da pregovori otpočnu odmah kako tehnički tako i politički, na centralnom nivou ili na nivou 35 timova.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender