18. 08. 2022.

Biće potrebni stalni napori na putu ka EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da Srbija na putu ka EU mora da održi široki nacionalni i partijski konsenzus, te da će proces integracije sada biti opipljiviji za cjelokupno društvo i ekonomiju, ali da će biti potrebni stalni napori Srbije.

Iako je ovaj proces transformacije zahtjevan i ponekad bolan, File dodaje da iskustvo sa drugim zemljama kandidatima govori da on istovremeno doprinosi održivom socioekonomskom razvoju.

– Proces je jednako važan kao i kraj puta: koristi i prilike će se postepeno sve više razvijati, do pristupanja i poslije njega … Očekujemo mnogo novih prilika za srpsku ekonomiju, uz obnovljen interes stranih investitora za Srbiju – naveo je File.

On je u autorskom tekstu za “Politiku” naveo da je krajnja tačka veoma ambiciozna – pripremiti Srbiju da ispuni sve kriterijume za članstvo koji čine zajednički skup vrijednosti i pravila što formiraju osnove EU.

– Proces integracije u EU snažno će poduprijeti reforme i njihovo efektivno sprovođenje u Srbiji. Bez sumnje, generisaće sasvim novi podsticaj u svim sektorima – ističe File.

On je naglasio da će 28. jun ući će u istorijske knjige kao dan kada je Srbija započela pristupne pregovore sa EU.

To znači, navodi File, da je Stbija odlučila da raskine sa prošlošću, uz želju da doprinese trajnom pomirenju u regionu, dajući prednost mirnim i pragmatičnim rješenjima u svojim odnosima sa Kosovom i ostalim susjedima

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender