09. 08. 2022.

Kacige van naselja, svjetla danju ostaju

Stoji to, između ostalog, u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

“Vozač bicikla i lica koja se prevoze njima moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na javnom putu van naseljenog mjesta, te koristiti i svjetloodbojni prsluk ili drugu opremu koja omogućava vidljivost”, stoji u prijedlogu. U obrazloženju stoji da je izmjena nastupila jer je obaveza nošenja kacige i u naseljenom mjestu destimulativno uticala na obim korištenja bicikala.

Pored toga, tačnije je precizirano i da vozila koja se kreću raskrsnicom sa kružnim tokom saobraćaja, koja nije regulisana znakovima, imaju prednost u odnosu na vozila koja su pred raskrsnicom. Ostaje klauzula da za vrijeme vožnje danju na vozilu moraju da budu upaljena kratka ili dnevna svjetla.

Važna je i odredba po kojoj na dijelu puta koji prolazi kroz naseljeno mjesto, ukoliko se vozilom kreće kroz naselje, vozač ne smije da se kreće brzinom većom od 50 kilometara na čas, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno, što je ranije različito tumačeno, poistovjećujući termine “naseljeno mjesto” i “naselje”.

Predložena je i obaveza za pješake koji ubuduće neće smjeti da koriste mobilni telefon ili druge uređaje dok prelaze ulicu jer im ometaju pažnju. Novina su i izmjene po kojima je zdravstvena ustanova koja primi osobu na liječenje koja zbog svog stanja nije sposobna da vozi, a otpuštena je na kućno liječenje, dužna da o tome odmah obavijesti nadležne koji će joj privremeno oduzeti vozačku dozvolu.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kazali su da sada čekaju reakcije javnosti na ove prijedloge. Oni su rekli da još nije precizirano povećanje kazni za vožnju pod uticajem alkohola i brzinu, ističući da čekaju da dobiju stav javnosti i po tom pitanju, pa će eventualno izvršiti korekcije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender