18. 08. 2022.

Snouden najavljuje nova otkrica

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden oglasio se po prvi put otkad je, prije osam dana, iz Hong Konga stigao na moskovski aerodromu, i to pismom u kojem navodi da je i dalje slobodan da iznese nova otkrića o špijunskim aktivnostima Vlade SAD.

Snouden je u pismo upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Rojters, istakao da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni program “Prizma”, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

On se zahvalio Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije i na razmatranju njegovog zahtjeva za azil.

– I dalje sam slobodan i u mogućnosti da otkrijem informacije od javnog interesa. Dok sam živ, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikad ostvari moj doprinos zajedničkom dobru, svijet će na tome moći da zahvali principima za koje se zalaže Ekvador – navodi Snouden u pismu upućenom predsjedniku Ekvadora Rafaelu Korei, napisanom na španskom.

Snouden, za kojeg se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma “Šeremetjevo”, požalio se da ga američke vlasti nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da je bilo u javnom interesu.

– Dok je javnost izrazila podršku tome što sam bacio svjetlo na ovaj tajni sistem nepravde, Vlada SAD je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo porodice, slobode da putujem i prava da živim mirno, bez straha od nezakonitog progona – istakao je Snouden.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender