26. 09. 2022.

Stevandić: Stanje u zdravstvu alarmantno

Gospodine, Stevandiću dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i zdravstvenih ustanova su milionska, koga smatrate odgovornim?

Odgovorni su oni koji će dobiti nagrade, bivši ministar će postati ambasador dok će bivši direktor Fonda moći da uživa u nekretninama koje je stekao. To je princip rada ove Vlade, doveo je do paradoksa da oni koji sistem dovedu u kolaps, koji nikad nisu radili ozbiljan posao u zdravstvenom sektoru da im se da rade razne eksperimente a pritom se isisa novac. Nakon što su potoršene sve naše godišnje plate normalno je da sada nema citostatika, da će nestati infuzionih rastvora, da nema antibiotika.

Rekli ste da je novi ministar zdravlja počeo da uvažava mjere koje je SDS predlagao, koje su to mjere?

Mi smo tražili da se ukine monopol za pojedine lijekove, pogotovo za insuline, jer je bio samo jedan proizvođač i trošena je velika suma novca, sada sa više proizvođača smanjenjem cijena može da se uštedi 4-5 miliona maraka. Ali, zašto novi ministar ne kaže da vidimo ko je to plaćao 5-6 milona više godišnje, zašto taj ne odgovara, ne može to da se zaboravi, jer to je ekstra profit, to je nešto što je i nemoralno a ne samo nezakonito.

Osim u zdravstvu Vlada je počela sa smjenama direktora u javnim preduzećima.

Novi direktori mogu da nesmetano kradu jer poruka koja se šalje je da oni koji su krali prije njih samo su smjenjeni. Opljačkati instituciju za tri miliona je isto kao ući u banku i oteti novac, samo što ovi pljačkaši banaka kad to urade oni se kriju, pobjegnu u treću zemlju a ovi koji opljačkaju institucije dođu na televiziju i drže ekspertska predavanja.

Vlada je nakon pritisaka opozicije i nezadovoljstva načelnika opština donijela odluku da izdvajanja ’’Šuma Srpske’’ lokalnim zajednicama ostanu deset procenata, što je usvojio i Parlament Srpske.

To je bila politikanska odluka. Kada je SNSD izgubio na izborima preko dvije trećine opština pokušao je da oduzme novac tim opštinama smanjujući naknadu za šume. Kao da šume rastu u kabinetu predsjednika Vlade ili u zgradi Vlade. Šume rastu po opštinama pa je normano da one nešto od njih uzimaju a ne da uzima Vlada.

Kako ocjenjujete prvih sto dana rada Vlade Srpske?

Ovo je Vlada koja je nastavila kontinuitet loših odluka ona je neke odluke donosila u iznudnici, poput  ove o ’’Šumama’’, promjene u zdravstvenom sistemu- promjenili su direktora ali ne i principe, i ta Vlada se nije pokazala kao obećavajuća. U sto dana Vlada osim nekoliko pojedinačnih akcija Ministarstva unutrašnjih poslova, sve drugo je ispod nule. I dalje se ne uplaćuju doprinosi, nezaposlenost raste, niti je podvučena crta da se pohapse svi koji su pokrali niti je stvorena nada da će biti nešto bolje.

Pomenuli ste Ministarstvo unutrašnjih poslova, upravo Vlada Srpske je donijela odluku da se zaduži za 15 miliona maraka za potrebe ovog Ministarstva. Kako komentarišete ovu odluku?

Pravo moramo da vidimo šta će se kupiti. Ako će se kupiti cipele policajcima jer im je bivši minitar kupovao kineske cipele nakon čega su dobijali infenciju kože stopala. Ako će se kupiti bolja obuća, odjeća, naoružanje, u redu, ali ne i nove automobile, kancelarijski namještaj.

Da li je opozicija spremna da ujedinjeno djeluje na nerednim izborima sljedeće godine?

Moraju se usaglasiti ciljevi opozicije. Ako svi zajedno imaju zajedničke ciljeve bolje rukovođenje Republike Srpske, povećanje zapošljavanja onda se na tim principima može opozicija ujediniti. Isto tako opozicija mora imati jednaku percepciju to ujedinjenje mora imati modalitete, do tek predstoji i postoji mogućnost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender