18. 08. 2022.

Svrabež? Ugriz insekta? Postoji kućno rješenje za sve probleme sa kožom

Sada, kada je vrijeme lijepo i toplo, sigurno ćete više i boraviti napolju. Međutim, toplo i sunčano vrijeme vašu kožu može izložiti i nizu neželjenih faktora i efekata, kao što su opekotine od sunca, ugrizi insekata… Prije nego se odlučite da otrčite do apoteke i nabavite neku mast ili drugi preparat, isprobajte rješenja koja su vam na dohvat ruke.

 

Opekotine od sunca

Kako biste smirili opekotine nastale od sunca, napravite sledeći lijek. Potrebno vam je 35 grama mlijeka u prahu, 10 grama morske soli i pola litre vode. Pomiješajte pomenute sastojke i nanosite ih na bolna mjesta pomoću vate svakih 45 minuta do sat vremena. Ako su u pitanju veće površine, koristite obloge. To će vam pomoći da se iz opekotine izvuče toplota i spriječi nastanak guljenja kože.

 

Ugrizi komaraca

Kupka od ovsenih pahuljica je spas! Ovas je bogat izvor avenantramida, biljnih antioksidanata koji brzo pokreću proces zacjeljivanja i pomažu u smanjenju simptoma svraba i crvenila. Potrebno je da u mlaku kupku dodajte 150 grama sitno mljevenih ovsenih pahuljica i to je to. Tretman ponavljajte svakodnevno, sve dok ne osjetite olakšanje.

 

Suha koža

Probajte sa kupkom od čokoladnog mlijeka. Poželjno je da koristite tamnu čokoladu, jer sadrži visokm nivo antioksidanata, a i odlična je za hidrataciju kože. 60 grama čokolade rastopite u 120 ml mlijeka. Kada se mješavina ohladi, potrebno je da je pomiješate sa 250 ml kupke. Koristite oko 125 ml mješavine te će vam trajati za otprilike četiri tretmana.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender