18. 08. 2022.

Željezničari FBiH u štrajku, ne saobraćaju putnički vozovi

– U štrajku su svi sindikati koji djeluju u Željeznicama FBiH – izjavio je za Fenu Igor Boban, predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture Željeznica FBiH.

Ne saobraćaju putnički vozovi na relacijama Sarajevo-Banja Luka i Sarajevo-Čapljina, a u funkciji je 40% teretnih vozova, kako bi se obezbijedio minimum prijevoza roba te kako komintenti ne bi trpjeli zbog štrajka, kaže Boban.

U štrajku, kaže, ostaju dok se ne ispune zahtjevi za isplatu plata 4.000 zaposlenih u Željeznicama FBiH.

Željezničari koji su u štrajku optužuju menadžment JP “Željeznica FBiH” za neisplatu plata, iako kako navode, novac je prebačen nakon prekjučerašnjeg sastanka između sindikata Željeznica FBiH i predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija na kojem je donesen zaključak da će Ministarstvo financija prebaciti tranšu za junske plate za Željeznice FBiH a što je i učinjeno.

S druge strane iz Uprave Željeznica FBiH navode kako ne postoji zakonska osnova za isplatu neto plata te da nisu u finansijskoj mogućnosti da svojim zaposlenicima isplate plate za april i maj.

“Pošto Zakon o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH nije produžen, isplata neto plata željezničarima predstavljala bi direktno kršenje Zakona od strane rukovodilaca ŽFBiH “, saopštila je juče Uprava Željeznica FBiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender