14. 08. 2022.

Do 2050. Srpska neće imati ni 800.000 stanovnika

U Republici Srpskoj od 2002. godine prisutan je negativan prirodni priraštaj i, ukoliko ovakav trend bude nastavljen, do 2050. godine Srpska neće imati više od 800.000 stanovnika, upozorio je demograf Draško Marinković.

“Svaka porodica trebala mi imati barem četvoro djece da bi bila poboljšana demografska slika Republike Srpske”, rekao je novinarima u Banjaluci Marinković, koji je i profesor na Univerzitetu u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj se trenutno najviše rađaju prvorođena djeca, manji udio imaju drugorođena, dok je poražavajući broj trećerođene.

“Uskoro će biti problem roditeljima da se odluče i na prvo djete”, rekao je Marinković uoči seminara o temi “DemograFska kretanja i populaciona politika u lokalnoj samoupravi Srpske”, koju su organizovali Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske sa UNDP-om.

On smatra da su znatno ranije trebale biti uvedene aktivnije mjere populacione politike koje bi danas obezbijedile da porodice imaju najmanje troje djece, od kojih je barem jedno žensko.

Onda bi, kaže Marinković, reprodukcija bila zadovoljavajuća za neki naredni period.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender