18. 08. 2022.

Džihadisti BiH u Sirji

Identifikovani su državljani BiH sa snimka nastalog prije nešto više od dva mjeseca u Siriji, koji pjevaju na video-zapisu, spremajući se za odlazak u grad Hama, gdje su tada vođene borbe mudžahedina i Asadovih vojnika, prenosi “Glas Srpske”.
Neki od prikazanih na videu još su u Siriji, neki su se vratili u BiH, dok su u međuvremenu pojedini poginuli.

Istraga nadležnih službi u BiH pokazala je da se na fotografiji nalazi 22-godišnji Armen Dželko iz naselja Vrančići kod Hadžića, koji je vehabizam prihvatio prije godinu dana u džematu koji je u Hadžićima formirao Bajro Ikanović, koga je 2007. godine Sud BiH osudio na četiri i po godine zatvora zbog pripreme terorističkog napada.

Zajedno su u Siriju otišli u februaru ove godine kao pripadnici pokreta “En-Nusra” potčinjenog Al kaidi.

Na fotografiji su i 20-godišnji Jasmin Keserović – iz Zavidovića, gdje se vratio iz Sirije – i Muaz Šabić, koji je krajem aprila poginuo u Siriji. U grupi je i Edin Alijev, 25-godišnjak iz Hadžića.

FTV je ranije objavila da su 52 dobrovoljca, državljanina BiH, učestvovala u borbama u Siriji. Do sada je poznato da je jedan od njih poginuo, a nekoliko ih je ranjeno.

RTS je nedavno emitovala emisiju o građanima Sandžaka koji ginu na strani pobunjenika u Siriji.

Eldar Kundaković (27), student psihologije iz Novog Pazara, poginuo je u jednoj vojnoj akciji protiv Bašara el Asada.

Ekipa RTS-a posjetila je Novi Pazar da bi saznala detalje o njemu, ali i o ljudima koji idu da poginu u dalekoj zemlji, koji su njihovi motivi, ko ih regrutuje i koliko ih je otišlo.

Javnost je bila šokirana izjavom koju je u toj emisiji dao otac poginulog Eldara.

– Ja sam srećan što je tako, što je poginuo u akciji oslobađanja zatvora, to je Alahova volja – rekao je u izjavi za tu emisiju Esad Kundaković, otac ubijenog Ebu Bere, kako je bilo ratno ime mladog Novopazarca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender