23. 01. 2022.

Ivo Andrić je srpski nobelovac

Poslije govora premijera Hrvatske Zorana Milanovića, na proslavi povodom njihovog ulaska u EU, na kome je izjavio da su znameniti Hrvati Nikola Tesla i Ivo Andrić, u javnosti se po ko zna koji put pokrenula priča o nacionalnosti ovih velikana.

Na društvenim mrežama je ponovo osvanula lična karta našeg nobelovca Ive Andrića, u kojoj se jasno vidi da je on po nacionalnosti Srbin.

U polju “narodnost” u ličnoj karti velikana piše “srpska”. Pored ovoga, postoji i dokaz u njegovoj vojnoj knjižici iz 1951. godine, u kojoj se izjasnio kao Srbin.

Među dokumentima se nalazi i Andrićevo pismo SKZ-u iz 1942. godine, gdje on između ostalog objašnjava razlog zašto ne može da se odazove njihovom pozivu, navodi: “…kao srpski pripovedač, kao dugogodišnji saradnik srpske književne zadruge i član njenog književnog odbora, u normalnih prilika bih se odazvao ovom pozivu”.

U Spomen-muzeju Ive Andrića, koji je otvoren 1976. godine u njegovom stanu na Andrićevom vencu 8, nalaze se svi ovi dokumenti, koji se mogu pogledati, kao i fotografije, umjetnički i lični predmeti, odlikovanja i autentični raspored njegovog stana.

Iako su dokumenta u javnost dospjela prije dvije godine, hrvatski premijer ga je prije samo nekoliko dana svrstao među znamenite Hrvate.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender