14. 08. 2022.

Uhapšen Josip Tolić, osumnjičen za ratni zločin protiv srpskog stanovništva

Granična policija BiH uhapsila je Josipa Tolića, osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva na području Odžaka i Broda 1992. godine.

Tolić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, koje protiv njega vodi istragu zbog sumnje da je, kao pripadnik 102. Odžačke brigade HVO-a, učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u više logora na području Odžaka i Broda od maja do oktobra 1992. godine.

On je osumnjičen da je, u svojstvu komandira straže, lično učestvovao u zlostavljanju više desetina žrtava srpske nacionalnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su silovane, zlostavljane i mučene na izuzetno ponižavajuće načine, u čemu je osumnjičeni lično učestvovao, a od posljedica mučenja i zlostavljanja određeni broj zarobljenika je smrtno stradao.

Tolić je predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Pripadnici Jedinice granične policije Brod kontrolisali su Tolića juče oko 11.00 časova u autobusu koji se saobraćao na relaciji Cirih – Srebrenica na ulazu u BiH, na međunarodnom graničnom prelazu Brod. Istog dana predat je Tužilaštvu BiH.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender