17. 08. 2022.
Patrijarh Irinej: Radije bez Evrope, nego bez Kosova

Država da brine o dijaspori

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas da je krajnje vrijeme da dijaspora dobije predstavinke u Skupštini Srbije i ocijenio da država mora mnogo više da pokaže brigu prema dijaspori.

“Sveta je dužnost Srbije i Srpske pravoslavne crkve da se pozabave ozibljno svojom dijasporom kao i Srbima u regionu”, naglasio je patrijarh Irinej u obraćanju delegatima i zvanicama na sjednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja se održava i Beogradu.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da srpska dijaspora danas broji više od tri miliona ljudi, što je skoro trećina srpskog naroda i predstavlja ogroman ljudski i ekonomski potencijal.

“Vi ste ogroman ljudski i ekonomski potencijal, vi ste evropska i svetska Srbija, ambasadori koji svedoče o kulturi i tradici srpskog naroda”, rekao je Stefanović na otvaranju skupa kojem je prisustvovao i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Ističući da je država odlučna da reformama doprinese sprečavanju odliva mozgova i stvaranju uslova za investicije i demokratske procese, Stefanović je podržao zahtjeve dijaspore za uključivanje u politički život Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković istakla je da, prema procjenama, u dijaspori ima oko 2,5 miliona Srba, a u regionu 2,24 miliona.

Ističući da će na ovom, trećem zasjedanju Skupštine dijaspore i Srba u regionu, biti završeno konstituisanje tijela i usvojen poslovnik o radu, Draškovićeva za založila da se kao jedan od zaključaka skupa Vladi Srbije predloži da 2014. godinu proglasi godinom dijapore i Srba u regionu, kao i način na koji bi to bilo obilježeno.

Potpredsjednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Milisav Aleksić u obraćanju ukazao je na neispunjene zahtjeve da se dijaspori omogući da glasa elektronskom poštom, da dobije predstavnike u Skupštini Srbije i da se oformi ministarstvo za dijasporu u Vladi Srbije.

Aleksić je zahtjeve za predsjednika Srbije, Skupštinu i Vladu Srbije uručio predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, u nemogućnosti da ih preda predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću, koji je bio spriječen da dođe na skup.

U radu trećeg zasjedanja Skupštine učestvuje 35 delegata iz dijaspore i regiona, a na dnevnom redu su izbor predsjednika i potpredsjednika, usvajanje novog poslovnika i rekonstrukcija stalnih radnih tijela – savjeta s ciljem uspostavljanja efikasnosti Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender