09. 08. 2022.

Još niko nije odgovarao za stradanje Srba u Podrinju

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Podrinju i istakao da Republika Srpska nikada neće odustati od dokazivanja istine i privođenja pravdi onih koji su počinili masovne zločine nad Srbima.

U Bratuncu će sutra biti obilježena 21 godina od stradanja 3.267 Srba u Podrinju, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je za Podrinje i šire područje Birča karakteristično masovno stradanje srpskog stanovništva, kako vojnika tako i civila u proteklom otadžbinsko-odbrambenom ratu.

“Horde Nasera Orića iz zaštićene zone pod kontrolom UNPROFOR-a činile su pokolje, te pljačkale pokretnu i uništavale nepokretnu srpsku imovinu u širem području Podrinja i Birča”, istakao je Milunović.

On je rekao da je karakteristično da su krvavi pohodi na srpska sela činjeni za velike srpske praznike, Božić, pravoslavnu Novu godinu, Petrovdan i Vidovdan.

Milunović je podsjetio da je na Petrovdan 1992. godine u selima Zagoni, Sase, Zalazje i Biljača ubijeno 69 srpskih boraca i civila, dok je u Kravici kod Bratunca na pravoslavni Božić 1993. godine ubijeno 49 srpskih civila, zarobljeno sedam muškaraca koji su nakon mučenja ubijeni, te popaljeno 680 kuća.

On je rekao da je 16. januara 1993. godine napadnuto srpsko selo Skelani i da je tom prilikom ubijeno 69 civila i vojnika.

“Za ove strašne zločine na područjima ovih opština još niko nije odgovarao. Jedini optuženi bio je Naser Orić koji je osuđen pred Haškim tribunalom na dvije godine, a kasnije oslobođen”, istakao je Milunović i dodao da Republika Srpska nikada neće odustati od dokazivanja istine i privođenja pravdi onih koji su počinili masovne zločine nad Srbima.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da je zabrinjavajuće da još niko nije odgovarao za ove ratne zločine nad Srbima.

“Posebno je zabrinjavajuće da je Haški tribunal do sada presudio 10 Srba koji su navodno izvršili zločin na ovom području sa ukupno 162 godine zatvora, a ima još osam nepravosnažno presuđenih sa tri doživotne presude i 89 godina zatvora“, istakao je Mitrović.

Mitrović je rekao ova činjenica govori o međunarodnom faktoru i stvaranju uslova za pomirenje na ovim prostoru. On je naveo da je Hasan Pleh, koji je bio predstavnik Ambasade SAD pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, sada šef kabineta glavnog tužioca BiH.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događa Velimir Dunjić rekao je da sutrašnji program obilježavanja počinje u 10.00 časova na gradskom groblju u Bratuncu služenjem parastosa ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender