19. 08. 2022.

Kontrole u gradskom prevozu

Nakon primjedbi građana da je stupanjem na snagu ljetnog reda vožnje na linijama gradskog saobraćaja došlo do pojave da ponuđeni prevoznički kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe građana, usljed smanjenja broja polazaka, te da čak dolazi do situacije da pojedini putnici ne mogu da uđu u autobus zbog njegove popunjenosti, saobraćajni inspektori Grada Banja Luka su u jutarnjim časovima, u takozvanom „špicu“, odnosno u vremenu kada se najviše koristi javni prevoz, kontrolisali popunjenosti autobusa u gradskom saobraćaju na svim linijama.
Tako je u petak, 28. juna, i srijedu, 3. jula, u vremenu od 6.00 do 8.00 časova, obavljena kontrola na svim linijama gradskog saobraćaja, kako bi se na licu mjesta utvrdilo činjenično stanje u pogledu popunjenosti autobusa, te da li su prevoznici na polaske – koji nisu mogli da prime sve putnike – uključili po još jedno vozilo, kako bi bile zadovoljene potrebe putnika za prevozom.
Kontrolom je utvrđeno da ponuđeni prevoznički kapaciteti zadovoljavaju prevozničke potrebe putnika, te da ni u jednom slučaju vozilo nije bilo popunjeno više od 80 odsto kapaciteta vozila, odnosno da se u vozilima (u prosjeku) nalazilo maksimalno 50 do 60 putnika, dok je kapacitet autobusa do 90 putnika. Takođe, u takozvanim zglobnim autobusima, čiji je kapacitet 160 putnika, nije bilo značajnijih opterećenja, navodi se u nalazu Saobraćajne inspekcije.
Primjera radi, na liniji Saračica – Autobuska stanica, polasci u 6.15, 6.35, 6.55 i 7.15 održavani su po redu vožnje, s tim da se na polazak u 6.35 časova od Lauša uključivalo još jedno vozilo kao ispomoć, tako da je u jednom autobusu bilo oko 60, a u drugom oko 50 putnika.
Na liniji Lauš – Autobuska stanica kontrolisani su polasci sa Lauša u 6.20, 6.50, 7.10 i 7.40 časova. Na polazak u 7.40 časova uključivano je jedno pomoćno vozilo, tako da su bile zadovoljene potrebe korisnika prevoza, jer je u jednom vozilu bilo oko 60, a u drugom oko 50 putnika. Na liniji broj 8, Autobuska stanica – Podgora, koju održava prevoznik „Bočac turs“, nije bilo promjena u vremenu između dva polaska, niti broja vozila u saobraćaju. Prevoz je obavljan po redu vožnje, a ponuđeni kapaciteti autobusa zadovoljavali su potrebe građana.
Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove pozivaju građane da sve uočene nepravilnosti u gradskom prevozu prijave inspekciji, koja će preduzimati mjere u okviru svoje nadležnosti, a sa ciljem što kvalitetnijeg pružanja usluga javnog gradskog prevoza.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender