18. 08. 2022.

Tolimir traži produženje roka za žalbu

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir zatražio je danas da mu za četiri mjeseca bude produžen rok za žalbu na prvostepenu presudu, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Tolimir je na statusnoj konferenciji kao razloge za produženje roka naveo obimnost presude koja je donesena u decembru prošle godine, te činjenicu da je njen prevod na srpski jezik dobio početkom juna.

Zastupnici optužbe nisu se protivili zahtjevu za produženje roka, ali smatraju da su četiri mjeseca predug period.

Na prvom pojavljivanju u sudnici poslije donošenja prostepene presude, Tolimir je rekao da je njegovo zdravstveno stanje “konstantno kao što je bilo u toku procesa i da nema zahtjeva u tom smislu”.

Sudija Teodor Meron odobrio je zahtjev da sa Tolimirom, koji se sam zastupa pred sudom, u sudnici bude advokat Aleksandar Gajić, koji je bio njegov pravni savjetnik tokom suđenja.

Tolimir je bio pomoćnik generala Ratka Mladića za bezbjednost i obaveštajne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Pretresno vijeće, kojim je predsjedavao njemački sudija Kristof Flige, utvrdilo je većinom glasova da je Tolimir kriv za zločine u Srebrenici i Žepi.

Suprotno mišljenje izrazila je sudija iz Zambije Priska Niambe, koja smatra da odgovornost optuženog nije dokazana izvan razumne sumnje.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender