10. 08. 2022.

Vehabije na “Fejsbuku” vrbuju hiljade mladih

Na internetu je sve više sajtova i portala koji promovišu vehabizam, a uporedo s njima “niču” i stranice, grupe i profili na društvenoj mreži “Fejsbuk”, posredstvom kojih su vehabije iz BiH i okruženja odlično povezane, pišu “Nezavisne novine”.

Bezbjednosni stručnjaci otkrili su nam da je riječ o sajtovima poput putvjernika.com, islambosna.ba, te balkanskiemirati.com, ali i stranicama, odnosno profilima na “Fejsbuku”, kao što su “Put vjernika do Dženneta “, “Vijesti ummeta” i “Poziv u raj”.

– Sve su te stranice radikalno islamističke. To njihovo povezivanje je opasno i bezbjednosne agencije treba da nadziru ovaj proces – ističu stručnjaci.

O tome kolika invazija radikalnih islamista vlada na internetu, najbolje ilustruje podatak da je spomenuti profil “Put vjernika do Dženneta” maksimalno popunjen, što znači da ima čak 5.000 prijatelja.

Prijatelji, istina, nisu samo vehabije, ali znatan dio njih pripada upravo spornom pokretu, što se vidi po njihovim komentarima i stavovima koje iznose, kao i načinu odijevanja.

Na takozvanom zidu profila “Put vjernika do Dženneta”, neke od centralnih tema su rat i mudžahedini, a slično je i na “Fejsbuk” stranici “Vijesti ummeta”.

 

– Braćo draga, stanje je jako napeto, ova slika oslikava težinu stanja u Egiptu. Naše hodže i imami, sa cefinima u rukama, šalju poruku “Život dajemo za islam” – stoji kao komentar na jednoj od fotografija, koja je postavljena na stranici “Vijesti ummeta”.

 

“Češljali” smo sadržaj i drugih stranica, i na forumu portala islambosna.ba pronašli smo da je postavljena tema sa naslovom “Još jedan državljanin BiH poginuo u Siriji”.

 

Naravno, forumaši masovno ostavljaju svoje komentare, u kojim se spominje čak i “Al-Kaida”.

 

– Trebamo malo usporiti s pisanjem i pažljivije birati riječi – stoji kao savjet onima koji posjećuju forum portala islambosna.ba.

 

Sve te natpise na internetu, prema mišljenju Dževada Galijaševića, eksperta za terorizam, treba da pročešljaju ovdašnje policijske agencije.

 

– Pazite, na internetu postoji stranica “Poziv u Džennet”, a poznato je šta to znači. Uslov da odete u džennet (raj) je da umrete, izvršite samoubistvo, ubijete nekoga. Mladiće iz BiH zovu u smrt, ali da ona ima “smisao”, odnosno da pritom nekoga ubiju – upozorava Galijašević.

Ali, bezbjednosne agencije tvrde da sve konce drže u svojim rukama.

 

Tako u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) uvjeravaju da, shodno obavezama iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, preduzimaju neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u ovoj oblasti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender