16. 08. 2022.

Ljekari odbili da isključe Mandelu sa aparata

Ljekari bivšeg lidera Južnoafričke Republike Nelsona Mandele su odbacili ideju da on bude isključen sa aparata za održavanje u životu, osim u slučaju da dođe do masovnog otkazivanja organa, izjavio je agenciji AFP Mandelin bliski porodični prijatelj, Denis Goldberg.

Goldberg, aktivista protiv aparthejda i Mandelin prijatelj već više od pola vijeka, izjavio je da je ideja isključivanja Mandele sa aparata razmatrana i na kraju odbačena.

– Rečeno mi je da je to pitanje razmatrano i da su ljekari rekli da bi isključivanje sa aparata preduzeli samo ako dođe do potpunog otkazivanja organa – rekao je Goldberg.

On je dodao: “Budući da se to nije dogodilo, ljekari su spremni da nastave da se bore da se njegovo stanje stabilizuju dok se ne oporavi”.

Osamdesetogodišnj Goldberg, koji je zajedno sa Mandelom 1964. bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog suprotstavljanja vladavini bijele manjine u Južnoafričkoj Republici, posjetio je svog dugogodišnjeg prijatelja u bolnici u ponedeljak, 1. jula.

Vlada u Pretoriji je juče saopstila da je Mandela i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju i negirala da je on u vegetativnom stanju. Najpoznatiji svjetski borac protiv aparthejda se u bolnici nalazi od 8. juna zbog infekcije pluća.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender