18. 08. 2022.

Priština treba da sprovede a ne da mjenja zakon o amnestiji

Šef srpskog tima za primjenu sporazuma sa Prištinom Marko Đurić rekao je da nije moguće mijenjati dogovoreni tekst zakona o amnestiji na Kosovu i Metohiji.

Đurić je istakao da su se Beograd i Priština sporazumjeli o sadržini i da se tekst ne može mijenjati pod pritiskom unutrašnjih dešavanja na Kosovu, koja mogu biti u izvjesnoj mjeri i režirana ili instrumentalizovana s ciljem da budu revidirani rezultati dogovora.

On je za “Večernje novosti” rekao da je sada na Prištini jasna obaveza da taj zakon provede, jer bez toga ne može biti napretka o pitanju integracije ni u oblasti pravosuđa, ni u oblasti policije.

Odgovarajući na pitanje da li situacija sa zakonom o amnestiji pokazuje da će tempo evropskih integracija Srbije u određenoj mjeri zavisiti i od Prištine, Đurić je rekao da se ocjene ne mogu donositi na taj način.

– Ali, ukoliko bi nas politički uslovljavali time što Priština ne izvršava svoje obaveze, to ne bi bilo u skladu sa evropskom praksom i vrednostima – naglasio je Đurić, koji je i savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Skupština samoproglašenog Kosova odbacila je ranije prijedlog zakona o amnestiji, koji je predložila privremena vlada. Ovo je prvi zakon koji je kosovski parlament trebalo da usvoji kao dio briselskog sporazuma, koji nije dobio potrebnu većinu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender