14. 08. 2022.

Skandalozno: Trudnicu 21 put slali na šalter po dokumenta ?!

Majin put počeo je prije dva mjeseca posjetom Poreskoj upravi, u kojoj je morala da dobije rješenje o visini prihoda. A to je bila tek prva bitka sa srpskom birokratijom.

– Prilikom prva dva dolaska u Poresku upravu službenici su izgubili dokumenta koja sam im dostavila. Kada su treći put konačno pokrenuli postupak za donošenje rješenja, promjenjen je zakon zbog čega sam na rješenje morala da čekam više od mjesec dana – priča Maja, koja je vlasnica hostela „Inn Downtown“.

Nakon Poreske uprave, Bulajićevu je put odveo u lavirinte bankarske birokratije.

– U banci sam bila sedam puta, samo da bih otvorila namjenski račun na koji će mi pristizati sredstva od RZZO dok sam na bolovanju. Prvi put sam u banku poslala radnicu iz firme, međutim dokumenta nisu bila pravilno popunjena, pa sam morala i lično da dođem. U međuvremenu se promjenio još jedan zakon – ovoga puta Zakon o Narodnoj banci. Nakon što smo otklonili nedoumice oko novih odredaba, račun je otvoren. Ali, kada sam otišla u RZZO, rekli su mi da račun nije namjenski već običan, tekući. Zatim sam se ponovo vratila u banku, gdje su mi rekli da je takva vrsta zabune uobičajena – kaže iscrpljena Maja, koja dodaje da su joj za osvajanje tvrđave papira u RZZO bile potrebne četiri posjete ovoj instituciji.

Tek nakon četvrte posjete, službenici su se dosjetili da bi bilo dobro da joj prije sledećeg dolaska daju spisak dokumenata potrebnih za otvaranje trudničkog bolovanja. Pored toga, Bulajićeva je jednom mjesečno išla i kod ljekara kako bi joj dao potvrdu o zdravstvenom stanju i par puta u Agenciju za privredne registre, koja je od nje zahtjevala da odredi poslovođu koji će obavljati posao dok je ona na bolovanju.

– Tortura je završena prije par dana. Suprug i ja smo dugo pokušavali da dobijemo dijete i kada smo konačno uspjeli bili smo presrećni. Ne mogu ni da zamislim šta bi se desilo da je nešto pošlo po zlu – završava Maja svoju priču za Blic.rs.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender