14. 08. 2022.

Venecuela ponudila azil Snoudenu

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro ponudio je azil bivšem saradniku CIA Edvardu Snoudenu. Mogućnost za azil Snoudenu razmatra i Nikaragva.

Venecuela tako prkosi zvaničnom Vašingtonu, koji traži njegovo hapšenje zbog otkrivanja detalja o tajnom američkom programu za nadzor.

“U ime dostojanstva Јužne Amerike, odlučio sam da Edvardu Snoudenu ponudim humanitarni azil”, izjavio je Maduro na vojnoj paradi povodom dana nezavisnosti Venecuele.

“On je jedan mladić koji je ispričao istinu, u duhu pobune, o tome da SAD špijuniraju cijeli svijet”, istakao je predsjednik Venecuele.

Vjeruje se da se Snouden koji je razotkrio američki

“tajni” program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost u odnosima između Vašingtona i njegovih saveznika, još nalazi u tranzitnom odjeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je do sada podnio zahtjeve za azil u više od 20 zemalja.

Nije poznato kako će Snouden reagovati na Madurovu ponudu, niti kako bi došao do Venecuele, ukoliko prihvati ponudu. Ne postoje direktni letovi između Moskve i Karakasa, a uobičajeno je da putnici na toj liniji presjedaju u Havani. Nije poznato ni da li bi kubanske vlasti odobrile Snoudenu prelazak preko svoje teritorije.

Predsjednik Nikaragve Danijel Ortega takođe je sinoć izjavio da je od Snoudena primio zahtjev za azil i da bi “mogao da ga prihvati, ako okolnosti to dozvole”.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine za Snoudenovo kretanje, drama zbog leta bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, čiji je avion bio preusmjeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu, ukazuje na pritiske iza scene.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender