14. 08. 2022.

Oduzeta roba u vrijednosti pola miliona maraka

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su na području regionalnih centara Tuzla i Banjaluka privremeno oduzeli raznu robu, uglavnom kineskog porijekla, u vrijednosti od 545.000 KM.

Službenici UIO u Tuzli su prilikom provjere nekoliko obveznika, koji posluju na Tržnici “Arizona” i na području tuzlanskog centra, pronašli raznu tekstilnu robu stranog porijekla za koju nisu postojali dokazi da je proveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine.

Riječ je o kineskoj robi za domaćinstvo, brojnim tekstilnim proizvodima, torbama, cipelama, sijalicama, pumpama za vodu, saopšteno je iz UIO BiH.

Roba, vrijedna oko 400.000 KM, privremeno je oduzeta, a protiv odgovornih podneseni su zahtjevi za pokretanje odgovarajućih postupaka pred nadležnim organima.

U regionalnom centru UIO u Banjaluci, pregledima tri pošiljke koje su stigle iz azijskih zemalja i koje su bile prijavljene u carinskoj ispostavi Gradiška, pronađena je neprijavljena roba, uglavnom, tekstilni proizvodi, stolnjaci, slušalice i futrole za mobilne telefone i naočale.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 145.000 KM, a protiv odgovornih su pokrenuti postupci pred nadležnim pravosudnim organima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender