19. 08. 2022.

SAD: Pri padu aviona dvoje poginulo, desetine povrijeđeno

U udesu tog aviona povrijeđena je 181 osoba, prenijela je agencija AFP.

Prema poslednjim informacijama američkih medija, najmanje dvije osobe su poginule, dok je 49 teško povrijeđeno kada je taj avion udario u pistu i zapalio se.

Južnokorejsko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da su oba poginula putnika žene i da su rođene 1996. i 1997. godine, kao i da je jedan pilot imao više od 10.000, a drugi više od 9.000 sati leta.

Foks Njuz televizija javlja da je od 307 putnika i članova posade, 181 osoba primljena u bolnicu, dok se jedno lice vodi kao nestalo.

Južnokorejski avion boing 777 kompanije “Ejžiana erlajns” bio je star samo sedam godina i nije imao nikakvih mehaničkih problema, izjavio je izvršni direktor tog avioprevoznika Jun Jung-Du.

Aerodrom je zatvoren do daljnjeg, saoopštio je portparol Američke savezne administracije za aviosaobraćaj za agenciju AFP.

Lokalni mediji javljaju da je u trenutku nesreće u avionu bilo 290 putnika i 12 članova posade. CNN je javio da je u pitanju prinudno slijetanje, a za sada se ne zna uzrok pada.

Brojni očevici navode da se avion približio pisti pod neobičnim uglom, a zatim se čuo snažni udar. Mediji su ranije javili da je avion južnokorejske kompanije “Asiana” u plamenu nalazi na pisti, a da su vatrogasci i spasilačke ekipe na mjestu nesreće. Avion je letio iz Seula, prenijele su strane agencije.

Jedan od očevidaca sa aerodroma izjavio je za Bi-Bi-Si da je izgledalo da je avion van kontrole u trenutku slijetanja.Na jednoj dramatičnoj fotografiji, koju je na “Tviter” poslala osoba koja tvrdi da je putnik u avionu, vide se ljudi kako izlaze iz aviona, kome nedostaje rep. Na drugoj fotografiji, gotovo čitav krov aviona i kabina su uništeni u požaru.

To je drugi slučaj da se avion tipa “boing 777” srušio. Prethodno, to se dogodilo 2008. u blizini londonskog Hitroa, a samo jedan od 152 putnika tada je teže povrijeđen.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender